Ahad, Julai 04, 2010

Resepi Kuih Kaswi


Bahan A
250gm tepung gandum
100gm tepung ubi

Bahan B
100gm gula pasir
150gm gula merah
1 helai daun pandan(disimpul)
sedikit pewarna perang (caramel)@ coklat emulco
700ml air
Bahan B dimasak hingga hancur gula, biar sejuk seketika

Campurkan adunan A dan B sedikit sedikit ,gaul sehingga rata masukkan Sedikit air kapur
Tambahkan 200ml air . Gaulkan sehingga tiada butir2 tepung dalam adunan.

Panaskan periuk kukus, Air 3/4 periuk kukus. Sapukan minyak. panaskan dulang terlebih dahulu.
Tapis dan tuangkan ke dalam loyang
Masakkan 25-30 minit

Bahan C
kukus Kelapa Parut yang digaul dengan garam selama 3-4 minit.

potong kuih dan golekkan di atas kelapa. Siap untuk dihidang.

SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan