Sabtu, Julai 03, 2010

Resepi Serimuka




* Sukatan Untuk dua loyang besar

Bahagian bawah
750 gm beras pulut basuh dan rendam 20 minit
kemudian letakkan campuran
200ml santan + air cukup untuk paras pulut
Sedikit garam halus
Kukus selama 20 minit
****sebelum mencampur pulut dan santan pastikan isi air 3/4 periuk kukus dan panaskan hingga menggelegak terlebih dahulu baru panaskan loyang kemudian sapu minyak
dan baru masukkan pulut dan santan

Setelah pulut masak angkat tekan sehingga padat dan licin
sapukan (bancuhan 3sudu tepung gandum dan sekit air) sebagai gam
kukus 3 minit kemudian
tuangkan Bancuhan kepala dan kukus semula selama 20-25 minit
*****setiap kali membuka penutup lap terlebih dahulu wap yang berada dipenutup sebelum menutup semula

Bahagian atas

2cwn tepung gandum
1 cwn tepung beras
1cwn tepung ubi
2 cwn gula
2 cwn santan
4 cwn air
1/2 cwn air pandan
sedikit garam
1 cwn telur
1 sudu teh pewarna hijau
( tambah kalau tak Hijau
1/4 sudu caramel paste
(untuk nampak berlumut)

****Satukan semua gaul then, blend supaya halus