Ahad, Ogos 30, 2009

BBQ RAMADHAN





DAGING & AYAM BBQ
Bahan-Bahan:
1 kg ayam (dipotong 16 bahagian)
500 gm bawang merah
49 gm kunyit basah
40 gm halia
4 batang serai
30 gm bawang putih 3 sudu kecil madu lebah
3 sudu kecil jintan putih - guna yg powder
3 sudu jintan manis - guna yang powder
Sedikit minyak jagung - minyak lain pun boleh jer.
3 sudu serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Cara:
Ayam dipotong 16, dibasuh serta tuskan airnya. Masukkan bawang merah, kunyit basah, halia, serai, bawang putih, jintan manis dan jintan putih, cili yang telah dikisar halus, serbuk kunyit, madu dan garam.
Gaul sehingga ia sebati. Tuangkan sedikit minyak jagung, kemudian peramkan bahan-bahan tadi selama satu jam.

UDANG & SOTONG GARLIC BUTTER
Bahan-bahannya
1 cawan mentega
8 ulas bawang putih, dicincang halus
Cara-caranya
Bawang putih yang telah dicincang digaulkan dengan mentega. Lumurkan 10 minit sebelum barbeku udang. Udang juga sedap dibarbeku begitu sahaja untuk mengekalkan rasa manisnya.

MENU TAMBAHAN
+Jagung dan kentang bakar
+Nasi karot
+Punch buah-buahan
+Makaroni bakar





MY SUPERHEROES & SEPUPU MEREKA